İçeriğe atla
İpragaz kalitesiyle iPApp’taki yeniliklerden ve kampanyalardan haberdar olmak için iPApp’i hemen ziyaret edin.

Otogaz Avantajarı

Çevreci Otogaz

Son yıllarda çevre kirliliği, insanların ve diğer canlıların sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşmıştır. Özellikle şehirlerde egzoz gazları nedeniyle hava kirliliği ve buna bağlı olarak ciddi sağlık sorunları gözlenmektedir. Bu nedenle "yaşanabilir bir dünya" için çalışmalar yürütülmekte ve yeni enerji alternatifleri araştırılmaktadır. Çünkü gelecek yıllarda karbon salınımının önemli ölçüde azaltılması hedeflenmektedir. Tüm bu durum değerlendirildiğinde, LPG'nin arzu edilen hedeflere ulaşılması için uygun bir seçenek olduğu görülmektedir. Çünkü LPG birçok özelliğiyle doğaya ve çevreye duyarlı, insan sağlığına zarar vermeyen bir yakıt olarak öne çıkmaktadır.

LPG'nin üstünlükleri: 

  • Diğer hidrokarbon yakıtlara kıyasla, LPG'nin karbon-hidrojen oranı düşüktür. Dolayısıyla üretilen birim enerji başına çok daha az karbondioksit (CO2) açığa çıkmaktadır.
  • LPG; doğal gaz, benzin, dizel gibi yakıtlara oranla kilogram başına daha fazla enerji üretmektedir.
  • Hava kirliliği ve insan sağlığı açısından en önemli kirleticiler katı parçacıklar (PM) ve azot oksitlerdir (NOx). LPG'nin katı parçacık ve azot oksit salımı, diğer yakıtlarla kıyaslandığında oldukça düşüktür.
  • Avrupa Birliği'nde 1000 kilometre başına salınan zararlı maddelerden kaynaklanan sağlık harcamaları dikkate alındığında; LPG, benzin ve dizele oranla sağlık harcamalarında önemli düşüşler sağlamaktadır.
  • Ülkemizde LPG kullanan araçlar sayesinde her yıl yaklaşık 1 milyon ton daha az CO2 salımı gerçekleşmektedir. 



Güvenilir Otogaz

Standartlara uygun olarak Otogaz dönüşümü yapılmış araçlar, en az diğer yakıtları kullanan araçlar kadar güvenlidir. Otogazın araçlara dolumu ve depolanması konusunda emniyetle ilgili kaygılar genellikle olması gerekenden fazladır. Otogazın güvenlik seviyesi benzin ve dizele eş hatta bu yakıtlardan daha yüksektir. Çünkü otogaz sistemlerinde kullanılan tanklar benzin ve dizel tanklarına göre çok daha dayanıklıdır.Otogaz, sızıntı tehlikesini önleyen tanklarda basınç altında muhafaza edilir.

Güvenli, peki nasıl?

  • LPG renksiz, kokusuz, yanıcı ve parlayıcı özelliğe sahiptir. Gaz kaçaklarının anlaşılabilmesi için LPG merkaptanlar ile sonradan kokulandırılır. Bu sayede gaz kaçakları hemen tespit edilebilir.
  • Otogaz araç depoları karbon çelikten yapılmıştır, bu nedenle benzin ve diğer yakıt tanklarına göre 20 kat daha dayanıklıdır.
  • Günümüzde otogaz tankları özel bir yapıya sahiptir. Likit doluluk oranı % 80'e ulaştığında sistem otomatik olarak kapanır ve böylece sıcaklık değişikliklerinden kaynaklanabilecek muhtemel bir gaz sızıntısı önlenmiş olur.
  • Otogazla ilgili her aşamada uyulan birçok uluslararası standart vardır:

      -  Dönüşümler için TS 12095-1 EN 12805, TS 12095-2 EN 12806, TSE ECE R 67 ve TSE ECE R 110

      -  Otogaz kalitesi için TS EN 589

      -  İstasyon kurulumları için TS 11939, TS 1446, TS 1449 



Performansı Yüksek Otogaz

Yapılan performans testlerine göre, otogaz kullanan araçlar yüksek verimlilik gösterir. Diğer alternatif otomotiv yakıtlarıyla karşılaştırıldığında, otogaz ile çalışan taşıtların performans ve çalışma özelliklerinin çok daha uygun olduğu görülür. Otogazla çalışan motorlar otogazın oktan oranının yüksek olması nedeniyle kullanıcılara daha güçlü, sessiz ve esnek kullanım olanağı sağlar. Bu da motorun ömrünü uzattığı gibi, ateşleme bujisi, yağ değişimi ve diğer bakım ihtiyaçlarını da azaltır. Otogazın yüksek oktanı, yüksek sıkıştırma oranlarına olanak sağlayarak motor gücünü ve termal verimi artırır ve böylece yakıt tüketimini ve emisyonları azaltır.Son nesil otogaz sistemleriyle, hızlanma ve azami hız, benzin veya dizelle karşılaştırılabilir düzeydedir. Ayrıca, dizelle çalışan arabaların motorlarında kışın soğuk havalarda görülen birçok probleme, otogaz kullanan araçlarda rastlanmaz.

Performansı Yaz-Kış Aynı mı?

Bazı ülkelerde, mevsimsel ısı değişiklikleri dolayısıyla bütan ve propan gazlarının fiziksel özelliklerinde değişim görülür. Bu nedenle kış aylarında aracın daha iyi verim sağlaması amacıyla propanı artırılmış TS EN 589 standardına uygun otogaz kullanılır. Bu da araç yakıt performansının hep yüksek kaldığı anlamına gelir.

Türkiye'de 1996, 2002 ve en son 2003 revizyonlarıyla yürürlükte olan TS EN 589, Avrupa Otogaz Kalite Standardı EN 589'un bir adaptasyonu olmuştur. Bu standart, araçların performansını artıran, emisyon değerlerini düşüren, otogazın temiz ve kaliteli olmasını sağlayan yakıt özelliklerini ve deney yöntemlerini belirler.

Günümüzde otogazın kalitesi, özellikle Avrupa ülkelerinin en fazla önem verdiği konular arasındadır. Standarda uygun ürün kullanılmadığı durumlarda otogazın benzine göre emisyon avantajı kaybolur. Aracın performansında da önemli bir düşüş meydana gelir.

İpragaz Otogaz, size tüm standartlara tam uygunluk sağlanarak ulaştırılır.

Böylece,

  • En zorlu hava koşullarında bile yüksek performans kazandırır.
  • Soğuk havalarda dahi aracın ilk çalışmasında kolaylık sağlar.
  • Motor ömrünü uzatır.
  • Çabuk buharlaşarak gaza geçme süresini kısaltır, bu sayede aracın yokuşlarda ve rampalarda çekiş gücünü artırır, atak olmasını sağlar.
  • Motor vuruntusuz ve titreşimsiz çalışır.